Založ si blog

Elisa Lam alebo Video ktoré šokovalo celý svet

Zastavte sa a spomeňte si na všetky hotely, v ktorých ste kedy bývali. Dovolenky pri mori, v horách, pracovné pobyty? Boli izby pekné, pohodlné? Ako sa vám spalo? A čo dekorácia? Bol to hostel, kde ste zdieľali izbu s inými hosťami? Stalo sa vám niečo výnimočne dobré? A čo výnimočne zlé? Alebo dokonca paranormálne?

Všetci vieme, že hotely sú svet samy o sebe. Izba, ktorá sa na pár dní stane vašim domovom. Váš komfort je v rukách pracovníkov hotela. Pokojne mi napíšte vaše zážitky, rada si ich prečítam.

Február 2013. V hoteli The Cecile [sísl] v Los Angeles sa hostia začali sťažovať na recepcii. Hromadné sťažnosti sa týkali prítoku vody. Zo začiatku mala tekutina v ich pohároch zvláštnu chuť a tlak v kohútikoch bol veľmi nízky. Neskôr začala voda tmavnúť, vane a sprchy sa plnili temnou páchnucou hnusinou. Situácia bola kritická a hostia začínali odchádzať. K problému bol vyslaný Santiago Lopez, údržbár hotela. Predpokladal, že zdrojom skazenej vody bude zrejme obštrukcia v jednej zo štyroch nádrží na vodu. Obrovské kovové sudy sídlili na streche a zásobovali čerstvou pitnou vodou šesťsto izieb hotela. Viete si teda predstaviť to množstvo namrzených ľudí. The Cecil je jeden z tých hotelov, ktoré za nízku sumu ponúkajú priemerné služby v blízkosti veľmi zaujimavých destinácii. Lacno v Los Angeles, nečudo, že je tento hotel neustále nabitý.

Santiago si premeral masívne nádrže. Môžete Santiagovi i mne veriť, stiahnuť poklop (tiež kovový) z týchto kolosov rozhodne nie je nič pre slabochov. Ak je to problém pre veľkého svalnatého chlapa, bol by to problém pre každého z nás. To, čo však našiel v jednom z kolosov, však bolo primnoho i na neho. Odsunul poklop a do nosa mu udrel ťažký pach. Keď si jeho oči zvykli na tmu vnútri suda, všimol si, že sa na hladine vody vznáša čosi veľké. Príliš veľké na utopenú zatúlanú mačku. Ktorá by sa do suda i tak nemala ako dostať. Potom si všimol čierne vlasy a bledú tvár. V nádrži sa vznášalo rozkladajúce sa telo mladej ženy. Vitajte pri záhadnej smrti Elisy Lam.

***

Dvadsiateho šiesteho januára 2013 zacinkala na recepčný zvonček mladá vysmiata aziatka.

Elisa bola dcéra imigrantov z Hong Kongu, David a Yinna Lam, ktorí sa presťahovali do Vancouveru, Kanada. Otvorili si malú úspešnú reštauráciu a založili rodinu. Typický prípad imigrantov. V 1991 sa im narodila dcéra Elisa, ktorá však bola známa i pod svojim čínskym menom, Lam Ho Yi. Dcéra im robila obrovskú radosť. Bola milá, priateľská a mimoriadne spoločenská. Elisa milovala ľudí a s érou internetu sa o svoje myšlienky rada delila na internetových blogoch. Po úspešnom ukončeni strednej školy bola prijatá na University of British Columbia. Štúdia znášala však veľmi ťažko a rozhodla sa vyčistiť si hlavu cestovaním. Sama.

Ktorý rodič je nadšený pri predstave, že jeho dieťa sa bude samo potácať po Los Angeles. Elisa si však dopodrobna naplánovala cestu po západnom pobreží USA. Do Los Angeles prišla vlakom zo San Diega, kde navštívila preslávenú San Diego Zoo a nadšene zdieľala na internete fotografie zvieratiek. Ďalším cieľom na mape dobrodružstva bolo Santa Cruz. Aby upokojila rodičovskú úzkosť, Elisa každý deň kontaktovala rodinu. Ich telefonáty boli dlhé a Lam s obrovskou radosťou opisovala každý detail svojej cesty. Považovali to za mimoriadne potrebné nielen preto, že ich dcéra sa sama potulovala po USA. Elisa totižto trpela i bipolárnou afektívnou poruchou.

Mnohí z vás určite majú skúsenosti s týmto ochorením alebo ním aj trpia. Trochu ho však zhrniem. Bipolárna porucha je vážne duševné ochorenie, ktoré sa prejavuje chronickými prechodmi medzi extrémnymi náladami. Osoba postihnutá touto chorobou prechádza zo stavu ťažkej depresie do syndrómu absolútnej mánie. Tieto výkyvy sprevádzajú zmeny vitality, poruchy vykonávať bežné psychické funkcie ba až bludy.

Depresívna fáza sa prejavuje tak ako ju všetci poznáme. Smútok, úzkosť, plač, pesimistický pohľad na svet i seba samého, spoločenská izolácia. Može dôjsť až k skreslenému vnímaniu reality, kedy sa jedinec vníma ako najhorší, najneschopnejší a mnohé podobné myšlienky možu viesť až k samovražde. Temný svet depresie sa však pre bipolárnu osobu môže v momente zmeniť. Smútok šmahnutím ruky zmizne a svet sa zdá byť jedným veľkým centrom možností. Určite i vy poznáte niekoho super premotivovaného, kto vám svojou radosťou kazí pondelok ráno, len čo prídete do práce. Tak si to predstavte, ale chorobne. Všetko je odrazu možné a dokonale reálne. Osoba v mánickej fáze je absolútne presvedčená, že už zajtra môže byť miliardárom či celosvetovou celebritou. Ide o bezprostredné stratenie akéhokoľvek zdravého úsudku. Človek v mánii zapálene kupuje veci, ktoré si nemôže dovoliť. Tridsať párov čižiem, vo všetkých farbách, veď mám pekné nohy. Má milión nápadov, ktoré musí OKAMŽITE uskutočniť. Prekypuje energiou, smeje sa, nedokáže prestať rozprávať, sebavedomie doslova sála. Skáče z témy na tému, z myšlienky na myšlienku a všetci sa mu zdajú pomalí ako slimáky. So stratou úsudku prichádzajú neriadené sexuálne dobrodružstvá, hrá sa na automatoch a všetky ostatné veci, ktoré by ste za normálnych okolností nerobili. Pamätám si rozhovor so známym, ktorý touto chorobou trpí a zveril sa mi, že v stave mánie bol raz absolútne presvedčený, že je Luke Skywalker. V najťažších stavoch dochádza k halucináciam, v pozorovaniu tieňov, počutiu hlasov, šepotu či rôznych šumov.

Okej, znie to veľmi zle. Dobrá správa ale je, že sa to dá liečiť pomocou stabilizátorou nálady. Liekov, ktoré utlmujú hormonálne hladiny a udržia trpiaceho v stave normálnej priemernej nálady. Elisa patrila medzi nich. Poctivo roky brala svoje lieky a len vďaka tomu ju pustili rodičia na jej plánovanú cestu. Telefonátmi ich ubezpečovala o svojom zdravom stave.

***

Predstavte si teraz byť v koži týchto rodičov. Nie je možné, aby ste dospelú mladú ženu držali v klietke ako choré vtáčatko. Elisa bola dospelá a rodičia jej nemohli zakázať vidieť svet, najmä ak išlo o ich svedomitú dcéru. Každý deň však i napriek tomu čakali na telefonát s napätím.

A keď zazvoní… ach, tá úľava. Je v poriadku. Smeje sa, opisuje nový deň v novom meste.

A teraz si predstavte, že cinkanie neprichádza. A neprichádza. A neprichádza. Voláte. Elisa nedvíha.

Viete, že je zle.

Tridsiateho prvého januára 2013 bol deň, kedy sa mala Elisa Lam vyhlásiť z hotela. Bol to tiež deň, kedy prestala odpovedať na telefonáty. Jej rodičia okamžite kontaktovali policajné oddelenie v Los Angeles, slávne LAPD. I keď v ich mysliach sa určite odohrávali tie najhoršie scenáre, pevne verili, že Elisa len stratila telefón alebo niečo podobné. Polícia overila údaje v The Cecil. Áno, Elisa Lam u nich bývala. Áno, poznajú ju. Opisovali ju ako milú, usmievavú mladú dámu. Áno, dnes je jej posledný deň ubytovania. Avšak…

Lam sa nevyhlásila z hotelovej izby. Nik ju nevidel odchádzať. Podľa dedukcie musela byť teda ešte stále v hoteli. Prípad sa zdal byť jednoduchý. Policajtov zrejme čakalo len prehľadanie hotela a opäť spoja dcéru s jej rodičmi.

Omyl.

Jej veci boli stále na izbe, v ktorej bývala. Ale to bolo asi tak všetko. Celý hotel prevrátili hore nohami, no po Elise nebolo ani stopy. Musela teda odísť z hotela bez toho, aby ju niekto videl. Ale ako? A prečo? Prečo by odišla bez svojich vecí a navyše potajme? Veď k tomu nemala jediný dôvod. Prípad pomaly naberal nový rozmer a všetko začalo poukazovať na násilný čin. Ak Elisa opustila hotel, zdalo sa byť pravdepodobné, že ho opustila v igelitovom vreci. Polícia vyhlásila po mladej žene oficiálne pátranie a vyhlásili ju za nezvestnú. Opäť hotel prehľadali vo všetkých rozmeroch, ktoré im dovoľoval zákon a k práci priviedli i policajné psy. Nepodarilo sa im ale zachytiť Elisin pach. I napriek tomu, že to zaváňalo čímsi nekalým, Seržant Rudy Lopez vyhlásil:

„Neprehľadali sme každú izbu. To by sme mohli urobiť, len ak by sme mali pravdepodobnú príčinu, že sa tu odohral zločin.“

Fyzické dôkazy na to, samozrejme, neboli. Žiadna krv, žiadne stopy po boji, žiadny neporiadok. No niečo na tomto prípade i tak nesedelo.

Pracovníci hotela, ktorí ju naposledy videli, tvrdili, že bola sama. Nevšimli si, či bola v spoločnosti muža alebo inej skupiny ľudí. K vypočúvaniu sa dostavila aj majiteľka blízkeho kníhkupectva, kde Lam kupovala darčeky pre rodinu. Ironicky, daný obchod má veľmi nešťastné meno. Posledné Kníhkupectvo (The Last Bookstore). Katie Orphan bola jediná osoba, ktorá ju videla v ten deň nažive. Stret s ňou opísala nasledovne:

„Bola spoločenská, veľmi živá a priateľská. Hovorila o knihách, ktoré nevedela či si má alebo nemá vziať so sebou, lebo by mohli byť pre ňu príliš ťažké na to, aby ich nosila so sebou všade na cestách. Zdalo sa, že sa plánuje vrátiť domov a chystala sa dať tie dary svojej rodine.“

Šiesteho februára, týždeň po Elisinom zmiznutí, začalo policajné oddelenie vešať letáky s jej tvárou po susedstve ale i online. To pritiahlo zvedavosť médii a prípadu sa dostalo oveľa viac pozornosti, než je normálne v podobných scenároch. Tu sa začali na povrch vynárať aj detaily, ktoré pracovníci hotela neboli až tak ochotní dať na prvom výsluchu. Boli nasledovné. Elisa si pôvodne objednala izbu, ktorú mala zdieľať s niekoľkými ďalšími hosťami. Dievčatá, ktoré s ňou však bývali, sa sťažovali na jej „zvláštne správanie“ a Lam bola ponúknutá privátna izba. Tam problémy ustali. Až do oného momentu. Recepčný bol donútený ukázať polícii záznam, na ktorom je zachytená Elisa. Kamera vo výťahu nasnímala posledné zábery, na ktorých je mladá žena ešte nažive. Vyšetrovateľom z toho, čo videli, behal mráz po chrbte.

Nemali na výber, video sa muselo pustiť do médii v snahe nájsť niekoho, kto by ho vedel vysvetliť. Pätnásteho februára sa Elisine posledné momenty dostali do obehu a so zatajeným dychom ich sledoval celý svet. Mala som vtedy devätnásť a veľmi živo si pamätám na daný záznam v správach. Bolo mi z neho trochu mdlo a veru, celú noc som kvôli nemu nespala. Video analyzovali a rozoberali stovky odborníkov z celého sveta, no nik nevedel vysvetliť, čo sa tam vlastne deje. Dodnes je tento záznam voľne dostupný na internete a rozhodne nebude problém si ho vyhľadať. Ak však nemáte žalúdok na podobné veci, tu je stručný popis toho, čo sa na ňom deje.

Klip je natočený z horného ľavého rohu výťahu, kde bola kamera umiestnená. Výhľad máme teda na vnútro výťahu a z časti na chodbu. Na začiatku videa, Lam vstupuje dovnútra. Vchádza z ľavej strany chodby a okamžite pristupuje ku kontrolnému panelu v pravej časti výťahu a zaradom stláča tlačidlá pre rôzne poschodia. Potom sa chrbtom natlačí do pravého kúta, odkiaľ by ju nebolo možné pozorovať z chodby. Keďže však stisla množstvo poschodí naraz, výťah sa nezatvára a ostáva stáť na mieste. Elisa sa skrýva v rohu, no keďže sa výťah nezatvára, rozhodne sa opatrne vykuknúť von. Pohybuje sa pomaly, potom vytŕča z dverí iba hlavu a bleskovo kontroluje obe strany chodby. Rýchlo sa stiahne do rohu, kde sa nehybne skrýva. Koho, čo a vôbec či tam niečo videla, to sa už nedozvieme. Avšak výsledkom jej pozorovania je fakt, že sa Elisa vystrašene pritlačí priamo ku kontrolnému panelu, kde je ešte menej viditeľná. Na každého zdesenie sa zdá, že Elisa sa zúfalo snaží pre niekým skryť. Dvere sú naďalej otvorené. Je to ako scéna z hororu, kde vás niekto prenasleduje a ten hlúpy výťah nie a nie vás vziať do bezpečia. Mám z toho husiu kožu.

Elisa opäť opúšťa krytý kút výťahu a tentoraz celá veľmi opatrne vystupuje na chodbu. Jej pohyby sa následne veľmi menia na trhané a nezmyselné. Prestupuje z boka na bok. Kamera zachytáva iba časť jej pravej strany tela. Chvíľu tam nehybne stojí, potom sa zúfalo chytí za hlavu a s otraseným výrazom vstupuje späť do výťahu. Stíska každé tlačidlo na panely, mnohé i niekoľko krát. Ten výťah ju už rozhodne nikam nevezme. Elisa to vzdáva a vystupuje na chodbu z ľavej strany. Lam rozpažuje ruky a jej prsty sú zvláštne roztiahnuté. Vyzerá to ako keď slepec rukami habká po priestore. Gestikuluje a zdá sa, že sa snaží niekomu niečo vysvetliť. Rozpráva sa s osobou, ktorú z výťahu nevidíme. Elisa rozhodne nevyzerá byť v poriadku. Otáča sa do ľava a mizne zo záberu. Nikoho iného prechádzať po chodbe za ňou nevidíme. Po asi dvoch minútach sa výťah sám konečne zavrie.

Toto video bolo zdieľané na čínskej sociálne sieti Youku, kde si ho za desať dní pozreli tri milióny ľudí. Celosvetovo desiatky miliónov. Mnohí z komentujúcich popísali video ako mimoriadne znepokojujúce. Okolo videa sa hneď zhromaždili desiatky teórii, profesionálnych ale najmä laických. Prvá je tá najzreteľnejšia.

Elisa sa snaží dostať do výťahu a utiecť pred osobou, ktorá ju prenasleduje. Ďalšie teórie sa týkali užívania drog. Elisine činy na zábere mnohým pripomínali správanie pod vplyvom extázy alebo inej rekreačnej drogy. Keď sa však na verejnosť dostal fakt, že mladá žena trpela bipolárnou poruchou, okamžite sa média chytili psychotickej epizódy, ktorou mohla Lam trpieť.

K téme sa však vyjadrovali aj IT experti a tvrdili, že zábery sú jasne opracované. Obsah bol pozmenený pred vypustením na verejnosť. Elisina tvár vyzerá len ako zopár pixelov, kým zvyšok videa je celkom kvalitný. Predovšetkým jej ústa. Povedala snáď niečo, čo by sa svet nemal dozvedieť?

Časová značka je nečitateľná, takže nevieme, koľko času skutočne uplynulo a ako dlho bola Elisa vo výťahu. Ítečkári tvrdia, že mnohé časti videa sú spomalené.

Dokonca, že zo záznamu bola diskrétne odstránená celá minúta!

Prečo? Prečo by to niekto robil? Čo bolo na nej zachytené?

Časť záznamu mohla byť vyrezaná pre ochranu osoby, ktorá s prípadom nemá nič spoločné. Ktosi mohol prejsť po chodbe po tom, ako Elisa zmizla zo záberu. Ale mohla byť tiež odstránená na utajenie kriminálnej činnosti. Žiadny hotel by nechcel byť známy tým, že v jeho útrobách sa zabíja. Najmä ak by to bol niekto zo zamestnancov.

***

Ani vypustenie posledných záberov Elisy Lam nepomohlo k vypátraniu jej osoby. Viera, že je nažive, klesala každým dňom. Bola tu iskra nádeje, že Elisa predsa len mohla prestať brať lieky a v stave mánie sa veselo poneviera po Los Angeles. Ani to však nebola veľká útecha, najmä z dôvodu, že The Cecil sa nachádzal v susedstve s oblasťou Skid Row. Je to časť mesta, ktorej sa treba vyhýbať oblúkom, ak máte radi obe svoje obličky. Býva tu asi osemnásť tisíc obyvateľov. A z toho je osem tisíc bezdomovcov. Prečo? V 2005 vypukol obrovský škandál, keď sa zistilo, že nemocnice z celého Los Angeles sa tu zbavujú labilných ľudí bez domova.

Si zdravý? Ta šup ta s tebou. Jednoducho ich vyšmarili zo sanitky v Skid Row a čau.

Je to rozhodne drsná časť. Elisu tu však nik nezahliadol.

Ako už ale vieme, Elisa nikdy hotel neopustila.

Po tom ako sa hostia odmietli kúpať v čiernej vode a chutila hnusne (neviem, prečo to vôbec pili), náš kamarát Santiago Lopez išiel skontrolovať veľké, takmer štyritisíc litrové kade na streche. Už len pre samotnú katastrofu podotknem, že kade zásobovali nielen hosťovské izby, ale i kuchyňu a kaviareň. Z tejto vody sa varilo dva týždne. Santiagova výpoveď bola nasledovná. Výťahom sa dostal na pätnáste poschodie, kde po schodoch vykráčal na strešnú časť hotela. Tu vypol prvý alarm. Potom sa vyšplhal na vyvýšenú platformu, kde sa nachádzajú štyri nádrže. Vyliezol po rebríku a potom si zazrel čosi zvláštne.

„Všimol som si, že poklop na hlavnej nádrži bol otvorený. Pozrel som sa dnu a uvidel som aziatku, vznášajúcu sa na vode tvárou ku mne, asi dvanásť palcov od vrchu nádrže.“

Dvanásť palcov, to je asi tridsať centimetrov. Predstavte si, že nakuknete do otvoru a tridsať centimetrov od vašej tváre je iná tvár, patriaca dva týždne mŕtvej žene. Santiago asi potreboval mnoho hodín u psychológa. Okamžite privolal políciu. Identifikácia nebola potrebná. Každý vedel, kto je mladá žena v nádrži. David a Yinna Lam boli absolútne zdrvení.

Elisine telo plávalo v nádrži nahé. Bolo zelenkavé, nafúknuté a v stave rozkladu s mramorovým čiarkovaním na koži. Jej šatstvo sa voľne vznášalo okolo nej. Bolo to oblečenie, ktoré mala na sebe i počas záznamu. Červený sveter s kapucňou, sivé tričko, čierne šortky a sandálky.

Nádrž bola rozrezaná a vyprázdnená. Na dne kade sa našiel kľúč od Elisinej izby a jej hodinky. Jej telo bolo prevezené k vyšetrovateľom. Na obeti sa nenašiel žiadny náznak fyzickej traumy či sexuálneho napadnutia. Nič nenasvedčovalo ani o samovražde. Jej pokožka bola pokrytá zvláštnym, akoby pieskovým materiálom. Toxikologické testy boli nekompletné z dôvodu malého množstva použiteľnej krvi. Vykonané testy však odhalili nasledovné.

V Elisinom systéme boli pozostatky po liekoch, ktoré brala pre svoje duševné ochorenie. Ďalej objavili stopy po voľne dostupných analgetikách a malé množstvo alkoholu (0.02 promile). Žiadne iné návykové látky či rekreačné drogy sa nenašli. Toxikologický výpis sa dostal i na verejnosť a niekoľko ľudí vyjadrilo určité pochybnosti. I napriek tomu, že v Elisinom tele sa našli stopy po liekoch, neboli konzistenté s normálnym užívaním. Podľa výsledkov, Lam si v ten deň vzala jeden antidepresant. Brala i druhý typ antidepresív v kombinácii so stabilizátorom nálad, no nevzala si ich ten deň, tak ako mala. Elisa mala brať ešte ďalší druh anti-psychotík, no tie sa v krvi nenašli vôbec. Podľa týchto záverov Elisa nebrala lieky poriadne. Výsledkom toho bolo uzavrenie, ktoré je i v oficiálnych papierov. Takéto čachrovanie s liekmi v kombinácii s bipolárnou poruchou môže viesť k vyvolaniu mánického stavu. To by mohlo vysvetliť Elisino správanie vo výťahu. Možno ju niekto skutočne prenasledoval. Ale iba v jej mysli. Ako sme i spomínali, Elisa sa počas pobytu správala zvláštne a mimoriadne nadšene.

Bolo to ale z cestovnej radosti alebo neliečenej mánie? Bolo možné, že sa mladá žena vyšplhala na strechu, zazrela kade a pomyslela si, že bude super ak si v nich zapláva? Všetko tomu nasvedčovalo. V stave mánie je podobná myšlienka v hlave trpiaceho úplne normálna. Prečo nie? Veď plávať vo veľkej nádrži je celkom lákavé. Je možné, že Elisa vliezla do kade a nedokázala sa vytiahnuť von. V kovovej nádobe šlapala vodu až do vyčerpania. Nasledovalo utopenie.

No prečo by hádzala do kade i svoje šaty? Veď ak sa chystala z nej i dostať, hádam by si nezamočila i šaty. Jedna z teórii tvrdí, že Elisa skočila dnu oblečená a vyzliekla sa, aby ju vodou nasiaknuté šatstvo neťažilo. Alebo ju niekto do kade strčil a šaty hodil za ňou. Ktovie.

David a Yinna žalovali hotel za zanedbanie bezpečnosti. Tvrdili, že je povinnosťou hotela vyhľadávať hazard a riziká, ktoré by mohli ohroziť hostí hotela. Obhajovatelia sa však ohradili, že hotel nemal najmenší dôvod myslieť si, že by mohlo dôjsť k nešťastiu na streche. Elisa tam vôbec nemala čo robiť. Jej rodičia spor prehrali.

***

Teraz si povieme o určitých nezrovnalostiach. Ostane to medzi nami. Nikdy sa na súd nedostali. Vyšetrovanie nebolo dobre zvládnuté. Problém nastal v momente, ako sa polícia dozvedela, že Elisa trpí duševnou poruchou. Ich predsudky im zabránili pozerať sa na prípad ako na možný zločin vraždy. Z ich pohľadu zomrela Elisa v stave psychózy a nik za to nemôže. Preto sa tento aspekt nepreskúmal poriadne. Je možné, že Lam bola skutočne v stave mánie, no k smrti jej i tak mohol niekto dopomôcť. Svet je plný ľudí, ktorí ako predátori čakajú na oslabenú obeť. Či už fyzicky, mentálne alebo emočne.

Vyšetrovanie zistilo ako Elisa umrela, no neuzavreli ako sa do nádrže vôbec dostala. Dvere a schody k streche boli zamknuté a kľúče i kódy majú iba zamestnanci. Ak by si prístup na strechu vynútila tlakom na dvere, čo by sa stalo? Pamätáte si, čo povedal Santiago?

Musel deaktivovať alarm. Ak by sa Elisa snažila dostať na strechu, spustila by ich hneď niekoľko. Avšak, mohla by sa na strechu dostať skrz požiarne schodisko, ak by o ňom vedela. Alebo by jej ho niekto ukázal. V snahe preukázať možnosť tejto teórie, mladý muž z Číny sa dotrepal až do Cecil. Celý čas sa filmoval a bez najmenších problémov sa dostal cez požiarny východ na strechu. Na dvoch nádržiach boli dokonca otvorené poklopy.

Povedzme teda, že sa Elisa dostala na strechu touto cestou. Ďalší problém nastáva s nádržami. Ide skutočne o masívne kolosy, široké 1.2 metra a vysoké 2.4 metra. Dva celé štyri metra! Drobné dievča ako Elisa by nemala jedinú šancu dostať sa na vrch ktoréhokoľvek z nich. Prečo? Pretože tam nie je rebrík. Ten si musíte doniesť so sebou. Kade nemajú na sebe upevnené žiadne priečky, po ktorých sa dá vyliezť. Stáli na cementovom podklade a samé boli z hladkého kovu. Aby ste sa dostali navrch bez rebríka, museli by ste byť Spiderman. Ďalej sme spomínali policajné psy. Na streche po Elise nenašli žiadnu pachovú stopu. Voda z jej tela samozrejme zmyla všetky pôvodné pachy, no na streche samotnej ostať mali. Prečo nič nevyňuchali? Bola Elisa zneškodnená mimo strechy? Sú dokazy, ktoré tomu nasvedčujú.

Alebo respektíve, nedostatky dôkazov. Telo Elisy Lam nebolo dôkladne prešetrené. Nikdy sa neuskutočnil žiadny test, ktorý by poukázal, či bolo dievča znásilnené. A to i napriek tomu, že set, ktorým sa tento test vykonáva, bol prítomný na mieste vyšetrovania. Nevykonali ho z dôvodu predpoklanej smrti v stave mánie. Neboli dokonca vzané ani vzorky spod nechtov. Jeden z patológov poznamenal, že Elisa mala opuchnutý konečník a v oblasti bola nahromadená krv. Čo sú typické príznaky sexuálneho útoku. Doktor ale zapísal, že budú pravdepodobne výsledkom post-mortem nafukovania. Všetci lekári sa zhodli na náhodnej smrti a prípad bol uzavretý.

A teraz chcete pár zimomriavok? Blog, ktorý Elisa založila na Tumblr, bol niekoľko krát aktualizovaný i po jej smrti. Na stránke sa objavovali nové príspevky, v súlade s jej predchádzajúcim obsahom. Ľudia šaleli. Dodnes nie je vyriešené ako sa to mohlo stať. Je možné, že Elisa vopred naprogramovala stránku tak, aby pridávala pripravené príspevky, kým bola preč na cestách. Mohla to byť i práca hackerov alebo zlodejov. Alebo Elisa dávala posledné slovo zo záhrobia, čo poviete. Jej mobil sa totižto nikdy nenašiel.

***

Na svete je i mnoho zástancov, ktorí skalopevne veria v paranormálne príčiny Elisinej smrti. To je nové, však? Ak čítate tento blog, viete, že tu sa venujeme iba reálnym faktom a skutočným zločinom. Ale nedá mi nespomenúť i túto stranu kocky.

V Los Angeles je totižto všeobecne známe, že The Cecil je prekliaty. Paráda. Rozhodne je to miesto, z ktorého vám môžu behať po chrbte zimomriavky. Povedzme si viac. Hotel bol postavený v 1924 hoteliérom Williamom Banks Hannerom s cieľom poskytnúť ubytovanie predovšetkým biznismenom a turistom. The Cecil bol navrhnutý v štýle Beaux Art a stál jeden milión dolárov. Pýšil sa honosným mramorovým vestibulom plným vitráže, palmami v črepníkoch a alabastrovými sochami. Klasická americká predstava prepychu. Opulencia hotela však netrvala dlho. Len päť rokov od jeho otvorenia na Cecilka padli zlé časy. Spojenými Štátmi totiž mávala hospodárska kríza zvaná Veľká Depresia. Bolo to obdobie, kedy Wall Street pripomínal skôr scénu zo zlých filmov a veľkou depresiou netrpela len ekonomika ale i ľudia samotní. The Cecil sa vďaka svojej cenovej dostupnosti stal obľúbeným terčom pre samovrahov.

Prvá zdokumentovaná samovražda sa odohrala v 1931, obeťou bol W. K. Norton, ktorý požil jed. Inšpiroval mnohých. Toto nie je ten typ influencera, ktorého by ste mali sledovať. Našťastie, vtedy neexistoval Instagram. Selfie a #Idemsaotravit, že?

Tento trend i tak akčne fungoval až do päťdesiatych rokov. Veľmi populárne bolo aj podrezávanie žíl či vyskakovanie z okna. The Cecil sa stal medzi miestnymi známy ako The Suicide – Samovražda. Oblasť v okolí The Cecil prudko klesala na kvalite. Hosťami sa stávali milenci, skývajúci sa pred manželmi / manželkami, hojne sa tu pestovala prostitúcia či predaj drog. Odohralo sa tu tiež i niekoľko vysokoprofilových afér, o ktorých ste už možno počuli. Cecilko rozhodne videl potoky násilia.

V 1974 bola zavraždená Elizabeth Short, známa pod menom Čierna Dahlia (Black Dahlia). Jej telo sa našlo na parkovisku dokonale rozpolené a do tváre jej bol vyrezaný krvavý úsmev, od ucha k uchu. Žena, ktorá ju našla si sprvoti myslela, že ide o obitú figurínu. Elizabeth chodila do Cecil pravidelne na večerné drinky.

V osemdesiatych rokoch tu prebýval niekoľko týždňov Richard Ramirez, známy pod menom Nočný Stopár (Night Stalker), ktorého brutálne vraždy sú v USA priam legendárne. Jeho veľkým fanúšikom bol hádajte kto, náš kamarát Richard Chase, Upír zo Sacramenta.

V 1991 v Cecilkovi prebýval novinár Jack Unterweger, psychopatický vrah z Rakúska, ktorý písal reportáže o brutálnych vraždách mladých žien a pritom bol za ne sám zodpovedný.

Dohromady si The Cecil dodnes vyžiadal krvavú obetu šestnásť krát. Avšak jeho najnovšou a i naslávnejšou obeťou je tá dnešná. Elisa Lam. Jej smrť šokovala, vyvolala celosvetový záujem a vydesila nejedného z nás. V oficiálnych záznamoch je jej smrť evidovaná ako nehoda spôsobená mentálnou poruchou. Mnohí však dodnes pochybujú.

Tak čo? Zostali by ste v The Cecil na noc?

Ďakujem za čítanie.

Bavte sa a dávajte si pozor.

Kristína

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Elisa_Lam

The Unsolved Mystery Behind The Disturbing Death Of Elisa Lam

https://en.wikipedia.org/wiki/Cecil_Hotel_(Los_Angeles)

https://en.wikipedia.org/wiki/Skid_Row,_Los_Angeles

Upír zo Sacramenta alebo Prečo by ste sa vždy mali zamkýnať

23.09.2019

Dnes sa pozrieme na obzvlášť desivý prípad. Osobou, o ktorej si povieme, bol mimoriadne narušený mladý muž, ktorého neliečený mentálny stav dosiahol hladinu, z ktorej niet návratu. Do dejín sa nezapísal ako najnotorickejší masový vrah, ale rozhodne patrí medzi tie najvyššie priečky. Nie počtom obetí, ale spôsobom a dôvodmi, pre ktoré ich zniesol zo sveta. Týmto [...]

Vražda Reyny Marroquín alebo O tajomstvách v našich domovoch

16.09.2019

Mnohí z nás sú práve v období života, kedy sa obzeráme po novom príbytku. Či už je to výmena bytu za väčší dom alebo naopak, snažíme sa uľahčiť si život a hľadáme čosi menšie a milšie. Alebo ste mladý a čerstvý a hľadáte svoju vôbec prvú nehnuteľnosť. Nádeje, radosti, už teraz plánujete najbližší výlet do Ikey kúpiť si nový BjöRkNäs. Je to nádherný [...]

Smrť v Premier Inn alebo O randení na internete

09.09.2019

V Británii má cestovanie svoju farbu. Je to pekná tmavá fialová. Do tejto farby sa totiž odieva najrozšírenejšia sieť hotelov v Británii, Premier Inn. Môj obľúbený je ten tesne pri letisku v Lutone. Odtiaľ totiž lietavam domov. Hotely sú veľké, zvonku fialové. Izby sú malé. Tiež fialové. Fialový koberec, fialové záclony, fialové obliečky. Voňavé uteráky (biele, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Kristína Chai

Vitajte! Ďakujem, že ste sa rozhodli venovať pár minút temnejšej stránke nášho života. Každý pondelok sa pohodlne usadíme a ja vám nalejem šálku čaju. Pustíme sa do ľahkého rozhovoru. O udalostiach, z ktorých behá mráz po chrbte, no zriedime ich dávkou mierneho humoru, ako sa mieša čierny čaj s mliekom. Aby nám z toho nebolo trpko. Ak sa poobzeráte, ľudia i okolo vás často bývajú nadšení tou najdesivejšou historkou, akú vymyslí jedine sám život. Takáto morbídna fascinácia ale nie je vždy spoločensky akceptovaná. Bohužiaľ, všetky prípady o ktorých sa tu dočítate, sa skutočne stali. Našťastie, tu sa za to, že vás to zaujíma, nemusíte hanbiť. Veselé čítanie, morbiďáci!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 18765x
Priemerná čítanosť článkov: 2681x

Autor blogu

Kategórie