Založ si blog

Smrť v Premier Inn alebo O randení na internete

V Británii má cestovanie svoju farbu. Je to pekná tmavá fialová. Do tejto farby sa totiž odieva najrozšírenejšia sieť hotelov v Británii, Premier Inn. Môj obľúbený je ten tesne pri letisku v Lutone. Odtiaľ totiž lietavam domov.

Hotely sú veľké, zvonku fialové. Izby sú malé. Tiež fialové. Fialový koberec, fialové záclony, fialové obliečky. Voňavé uteráky (biele, bohužiaľ). Dobre sa na to pozerá. Fialová ma uspáva. Všade sa na vás usmieva ich logo, spokojný kosáčik mesiaca, vysmiaty ako mesiačik na hnoji.

Predstavte si teda, že ste na dovolenke. Konečne máte voľno z práce, môžete nechať všetky starosti plávať. Žiadne emaily, netreba dvíhať telefón. Po dlhej dobe sa dobre vyspíte. Práve si rochníte v ťažkých fialových obliečkach, aké nájdete iba v hoteloch. Všetko je fialové, anonymné. Spala tu pred vami stovka ľudí, ale vám to nevadí. Viete, že po sebe nemusíte nič upratovať. Lahoda.

A tu zrazu čosi tupo buchne na chodbe. Vstávate od zvedavosti. Netušíte nič zlé, ťahá vás zvedavosť. Možno nejaký podgurážený hosť. Pozriete sa, isto bude veselo. Vykúkate von a naskytne sa vám nasledujúci výjav.

Na fialovom koberci sedí mladá žena, mdlo sa chrbtom opiera o fialové tapety. Hlava jej kľucká, na prvý pohľad máte pocit, že toho moc popila. A potom si všimnete, že koberec okolo nej je nasiaknutý nejakou tekutinou. Koberce sú fialové, len ťažko sa dá určiť, akej farby tmavá tekutina skutočne je. Potom si všimnete obrovskú ranu na jej ruke. Víno to asi nebude. Tu by mnohí z nás upadli do šoku. Ak nie, všimli by ste si, že dvere do jej izby sú otvorené. A stopy krvi sa ťahajú i odtiaľ. Kým sa spamätáte, nazriete dnu. Na mäkučkom fialovom koberci leží ďalšie telo. Toto je moment, kedy by ste mali začať kričať.

Táto scéna sa odohrala v Premier Inn, v meste Greenock [Grinok], Škótsko. Rybárske mesto na pobreží rieky Clyde. Dvoma obeťami boli Margaret McDonough (52) a jej dcéra Nicola (23). Ich telá boli objavené v skorých ranných hodinách v piatok ráno, desiateho mája 2013. Margaret bola na mieste mŕtva, Nicola podľahla zraneniam o tri dni v nemocnici. Ich zranenia boli šokujúce. Obe ženy mali hlbokú sečnú ranu na ľavej ruke. Margaretina rana sa tiahla od zápästia až po plece. Ak by svoju traumu prežila, tkanivo bolo natoľko poškodené, že by jej museli ruku amputovať. Nicoline poranenie sa tiahlo od zápästia po lakeť. Jedine vďaka tomu sa podarilo medikom dostať ju do nemocnice nažive. Ani to však nepomohlo k záchrane jej života.

Ich smrť šokovala celú Britániu. Hlavné strany novín sálali masívnymi otázkami, ktoré by mohli zodpovedať už len nebohé. Čo predišlo tejto udalosti? Išlo o samovraždu? Je vôbec fyzicky možné aby sa mohli dve ženy takto samé dokaličiť? Prečo by si nevybrali menej bolestivý spôsob? Je tu vrah na úteku? Bola to teda vražda?

ČO SA TU VLASTNE STALO?!

Než si dáme odpovede na tieto otázky, trochu si priblížme naše obete.

Margaret McDonough bola váženou dámou vo svojom okolí. Všetci máme nálepku, pod ktorou nás pozná naša komunita. Niekto je známy ako suchý právnik, niekto ako výtvarník, niekto ako večný mrzút. Margaret, rozvedená sedem rokov, žila v obrovskom dome so svojimi piatimi dospelými deťmi. Okrem toho poskytovala náhradnú starostlivosť nespočetnému množstvu detí z domova. Margaretina milujúca a trpezlivá dispozícia z nej robila dokonalú matku. To bola jej nálepka.

Skutočná profesionálna mama.

Uchádzala sa o stoličku v miestnej politike a pracovala na vlastnej kampani. Svoje názory prezentovala ako žena, ktorá pozná potreby tých najzraniteľnejších a ktorej cieľom je implementovať nové ustanovenia, aby im bola poskytnutá pomoc a ochrana.

Nicola McDonough bola čerstvá absolventka vysokej školy v odbore sociálna práca. Po mame zdedila láskavú a pokojnú povahu a bola mimoriadne populárna medzi rovesníkmi. Pracovala ako dobrovoľníčka pre miestnu charitu so zameraním na dospelých i deti s poruchami učenia.

Obe dámy boli milé a priateľské. Ako je teda možné, že sa ich životy skončili takýmto spôsobom? Kto by im chcel ublížíť? A prečo? Bolo za ich prívetivými fasádami niečo viac?

Ráno deviateho mája, deň pred záhadnou smrťou, sa nezdalo ničím výnimočné. Sused McDonoughovcov sledoval ako Margaret nastupovala do auta. Krajom očka ho zachytila a nadšene mu zakývala. Do škôlky brala jedného zo svojich nevlastných synov. Všetko sa zdalo byť normálne. Potom sa začínajú zjavovať isté výkričníky.

Z tretej hodiny poobede máme záznam z hotela Premier Inn. Margaret s Nicolou tu zapísali svoj príchod.

O tom istom čase bolo nahlásené na polícii i Margaretino zmiznutie. Keby to bol ktokoľvek iný, zrejme by nikomu nenapadlo vyhlásiť pátranie po tak krátkej dobre. Išlo však ale o Margaret. Profesionálnu mamu. A tá práve neprišla vyzdvihnúť dieťa zo škôlky.

Podľa záznamov, Margaret s Nicolou po ohlásení v hoteli odišli a vrátili sa na izbu okolo jednej ráno. Dodnes nie je jasné, kde sa počas týchto hodín nachádzali a čo robili. Ich ďalšia aktivita je zaznamenaná o siedmej ráno. Keď umierajúcu Nicolu našiel na chodbe jeden z hostí hotela. Polícia ostro sledovala časovú os, no detaily, ktoré sa im darilo odhaliť, rozhodne nikoho nenadchli.

Ľudia túžili po vrahovi, ktorého by za tento ohavný čin mohli potrestať. Všetko však, ako sa zdalo, nasvedčovalo o samovražde. Zistilo sa, že deň pred smrťou Margaret navštívila notára a za prítomnosti ďalšieho právnika spísala a spečatila svoju poslednú vôľu. Svoj veľký dom prepísala na biologických synov. Nicola sa v dokumente nespomína. To akosi prezrádzalo, že Margaret s Nicolou do budúcnosti nerátala.

Intenzívne forenzné vyšetrovanie neodhalilo prítomnosť tretej osoby v izbe. Obe ženy boli praváčky. Rany boli iba na ľavej strane. A nielen to. Išlo o jedinú sečnú ranu, žiadne nesúvislé bodné rany sa nenašli. Rovnako ako obranné zranenia. Nech sa vyšetrovatelia pozerali na prípad z akéhokoľvek uhla, rozuzlenie sa zdalo byť jediné.

Matka s dcérou, ktorú nadovšetko milovala, sa dohodli na spoločnej samovražde. Podľa dcérinho tela na chodbe sa však zdá, že si to Nicola na poslednú chvíľu rozmyslela.

Čo ale prinúti dve ženy, ktorých cesty sa uberali dobrým smerom, aby si takto náhle a brutálne vzali život?

***

Dvadsiateho druhého mája zaklopali policajti na dvere Lindsey Cotton s povolením na prezretie domu. Zhabali jej počítače, telefóny a o chvíľu i ju samotnú. Lindsey žila so svojimi dvoma deťmi v Addiewell [Adivel], drobunkej dedinke pri Edinburghu, s populáciou len čosi vyše tristošesťdesiat obyvateľov.

Lindsey trpela extrémne nízkym sebavedomím už od útleho detstva. Bola drobná, no mala veľkú nadváhu. Úzkostné panické stavy, spôsobené jej výzorom, ju prikovali za bezpečné múry vlastného domova. Jej školské časy boli podpísané neustálou šikanou, vďaka ktorej nedokončila ani stredoškolské štúdium. Od neustáleho pocitu smútku sa zamotala do nekonečného cyklu zajedania vlastného nešťastia a stratila kontrolu nad svojou váhou. Jej sebavedomie, sebaúcta a dotyk s realitou klesli pod bod mrazu. Jej najbližší príbuzní ju opísali ako osamelú, spoločensky izolovanú, otravnú a nešťastnú ženu. V snahe nájsť a udržať si partnera za každú cenu, Lindsey bola ochotná znášať fyzické i emočné násilie od celej rady nesprávnych mužov.

Neznie to bohvieako, všakže. Niet sa čomu teda čudovať, keď sa Lindsey Cotton utiahla do vlastného sveta fantázii. Bol rafinovaný, krásny a plný vzdušných zámkov. Lindsey sa ako mnohí smutní a osamelí ľudia (i autorka má s týmto veľmi osobné skúsenosti), rozhodla vytvoriť si účet na online zoznamke.

Na výber je dnes nespočetné množstvo týchto aplikácii.

Tinder, kde pohybom prsta doľava odpinkáte stovky potenciálnych nápadníkov. Bumble, kde sa musí ozvať prvá žena. Alebo Plenty of Fish, ktorú si zvolila Lindsey Cotton.

Názov Plenty of Fish doslova znamená „veľa rýb“. Znie to síce chutne, ale bohužiaľ nie je to stránka receptov na usmaženie pstruha plneného bylinkovým maslo.

Má to čo dočinenia s randením.

Ak váš kamarát práve prechádza čerstvým rozchodom, treba ho potľapkať po pleci a povedať: „Neplač, nič to, veď v mori je veľa rýb.“

Tak tých veľa rýb, ktoré treba loviť, je na Plenty of Fish.

Z vlastnej skúsenosti viem (a možno i vy) aké ťažké je zoznámiť sa s niekým novým vo svojom okolí. Väčšinou čakáte, kým vás zoznámi s niekým ten či onen kamarát. Odporučí ho niekto, koho máte radi. To je prvé plus. Veď ak je to váš známy, hádam vám neodporučí niekoho pripečeného. Na druhej strane, všetci so zatajeným dychom čakajú, či vám to vyjde. Ste ostro sledovaný. Neviete sa rozísť bez ceremónii. Ak sú to dobrí priatelia priateľov, nastávajú trápne tichá. Uf. Ďakujem, neprosím.

Internet randenie je pozbavené osobných sociálnych konexii. Ak tam nájdete niekoho známeho, môžete sa len krochkavo zasmiať a vymazať ich profil z ponúk. Cudzí s cudzím. Nik sa o tom nemusí dozvedieť. Ak rendezvous nevyjde, v živote tú osobu už neuvidíte a akoby sa to nikdy ani nestalo. Nikomu nemusíte hovoriť, že váš čerstvo zahodený objav mľaskal ako kravička, nehovoril o ničom inom ako o svojej ex alebo že sa prišiel len zadarmo najesť na váš účet.

I moje randenie cez mobil vyzeralo akosi podobne. Kým to pretrvávalo iba online, bolo to krásne anonymné, nik o tom nevedel. Výhoda anonymity je však zároveň i pálčivým problémom. Je ten človek na druhej strane telefónu naozaj kým tvrdí, že je?

Ktovie? To nezistíte, kým nedôjde k osobnému kontaktu. Rozprávate sa týždne a potom príde na rad otázka „Stretneme sa?“

Chcete sa?

Môže to byť ten sexi fešák, čo sa práve vrátil z dovolenky v Austrálii. Alebo to môže byť masový nekrofilný vrah, ktorý vás celý čas balamutil a už si brúsi nože (v budúcich článkoch sa určite budeme venovať i takýmto prípadom).

S Bubon Jackom sme si pred naším prvým rande vyskúšali oba aspekty. On zatajil rodine, kam sa chystá (anonymita) a ja som to hlasne vytrubovala (každý vedel s kým a kam idem, v prípade že by moje rozštvrtené telo našli na druhý deň v jarku). Nakoniec to ale dobre dopadlo.

Vždy si prvé rande dohodnite na verejnom a dobre osvetlenom mieste

Nie každý má ale také šťastie.

Michael McDonough (31), technik kráľovskej leteckej služby (slávny RAF) sa tiež cítil osamelo. Zatúžil po teplom objatí. Avšak i on rýchlo zistil, že čakať na princeznú snov so založenými rukami asi nie je najlepší nápad, a tak si vytvoril účet na Plenty of Fish. Po mnohých neúspešných rande a rozhovoroch so stovkami žien, zdalo sa, že si Michael nenájde partnerku ani online a zostane starým mládencom proti svojej vôli.

A tu zrazu, z jasného neba sa ozvalo malé zapípnutie. Niekto chcel nadviazať kontakt s naším osamelým technikom. Alebo ako vám to aplikácia oznámi: „Its a match!“ 

Z mobilu na neho hľadela fotka sexi usmievavej mladej dámy. Volala sa Stephanie Wilson.

Steph.

Pustili sa do reči. Steph bola milá, priateľská, zábavná. Inteligentná, krásna a s troškou štipľavého humoru. Michael bol vo vytržení. Internetová sudička mu konečne požehnala. Cítil ako mu napúcha srdce od radosti. Na telefóne strávili hodiny a hodiny vymieňaním správ. Píp! Píp! Píp! Rozprávali o svojom dni, o najtrápnejšom momente v živote, o svojich snoch, sklamaniach, koníčkoch. O svojich citoch. Tie boli úplne rovnaké. Obaja boli celí bez seba. Bola to láska.

Znie to ako zo sna? Znie to príliš dobre na to, aby to bola skutočnosť?

Veruže áno. Na druhej strane telefónu totižto nebola Steph. Bola to Lindsey.

Lindsey Cotton si plne adoptovala názor „na internete môžem byť, kým chcem“ a plne sa tomu podriadila. Na zostavenie profilu použila informácie a fotky netere svojej nevlastnej sestry, s ktorou roky nebola v kontakte. Vtiahla seba i Michaela do sveta krásnych fantázii. Bol rytierom, po ktorom celý život túžila a ona sa stala tou nádhernou mladou ženou, ktorou nikdy nebola.

Ako to už ale býva, nádherné klamstvá sa ťažko držia pri živote. Aspoň u bežných smrteľníkov. Lindsey, po rokoch izolácie a snenia, sa stala profesionálkou v budovaní ligotavých delikátnych sietí lží a neprávd, a dokázala veci, ktoré mentálne zdravý človek nedokáže spracovať.

Prirodzene, po týždňoch komunikácie, Michael zatúžil po stretnutí a dal to najavo. To Lindsey samozrejme nemohla dovoliť. Skutočná Steph totižto bola dávno vydatá a žila v úplne inej časti krajiny. Lindsey začala tkať pavučinku dokonalých klamstiev. Michaelovi podávala na tácni výhovorky o nadčasoch v práci, vopred dohodnutých stretnutiach s kamarátkami, návštevy u lekára.

Keď Michael i naďalej naliehal na osobnom kontakte, Lindsey zdvihla latku trochu vyššie.

Ich najbližšie rande zrušila s tým, že ju napadol priateľ jej nevlastnej sestry (ani jeden samozrejme neexistuje) a je na polícii. Michael sa začal obávať a naliehal na stretnutí ešte úpenlivejšie. Nie preto, že by Steph začal nedôverovať. Bál sa o ňu.

Nechcem tu vyvyšovať nikoho ľstivosť, ale musíte uznať, že Lindsey bola majsterka v tom, čo robila. Nech je muž akokoľvek zamilovaný, po mesiacoch zapierania osobného kontaktu, každý začne byť trochu podozrievavý. Fantázie, ktoré Cotton však servírovala, boli tak prepracované a autentické, že Michael nemal ani len tušenia ako ho celý čas ťahá za nos.

Lindsey znova pritvrdila a tentoraz sa rozhodla Michaela McDonough kontaktovať pod vlastnou identitou. Predstavila sa mu ako Stephina teta a zároveň jej jediná a najlepšia kamarátka.

Zdĺhavo mu opisovala ako sa Steph opäť zaplietla do hádky s priateľom nevlastnej sestry a ich hádka skončila útokom. Dopodrobna líčila Michaelovi zranenia, ktoré Stephany utrpela. Napadnutie bolo také vážne, že Steph museli zobrať do nemocnice, kde teraz leží v kóme. Údajne mala zlomenú sánku, lícne kosti, ruku. Utrpela poškodenie lebky a krvácanie do mozgu. Kóma a jej zranenia sa natoľko podpísali na jej zdraví, že Michaelova láska dostala tri infarkty a porážku.

Michael bol absolútne zdrvený. Hltal každé slovo a visel na Lindsey ako na záchrannom kolese v mori nešťastia. Steph bola jediná vec, na ktorú dokázal myslieť. Keď naliehal na to, aby ju mohol navštíviť v nemocnici, Lindsey vyhlásila, že to nebude možné. Stephany musela podstúpiť veľmi vážne plastické operácie, aby dali jej tvár opäť ako-tak dohromady. Pod novým profilom, kde Lindsey vystupovala ako Stephanina mama, odovzdala Michaelovi správu, že život jej dcéry visí na vlásku a je zaradená do špeciálneho programu. Liečba kmeňovými bunkami, ktorú poskytovala vymyslená firma Biotech Scotland. Aby mohla Steph túto liečbu podstúpiť, musela Lindsey podpísať ochrannú zmluvu, podľa ktorej iba ona jediná má prístup a právo navštevovať svoju neter. Táto zmluva bola údajne vodotesne ošetrená zákonom a keďže išlo o novú a tajnú experimentálnu liečbu, nik sa o nej nesmel dozvedieť. Inak by im všetkým hrozilo väzenie. No neviem, čo k tomu dodať.

Lindsey kŕmila Michaela zakrvavenými fotkami Steph (zrejme kombinácia obrázkov z internetu a Photoshopu) a sfalšovanými lekárskymi správami. Zamilovanému mužovi priznala, že jeden z lekárov pracujúcich pre Biotech sa pokúsil Lindsey zavraždiť. Podľa jej slov bolo tejto firme sľúbené, že ak všetci pacienti počas výskumu umrú, Biotech dostane sto miliónov libier. Vláda si očividne neželala, aby bol tento výskum úspešný a tak museli všetci zúčastnení umrieť. Michael bol šokovaný. Na otázku, ako je možné, že tlač nevie nič o tomto konšpiračnom pakte, Lindsey mala už pripravenú odpoveď. Noviny majú zákaz od vlády napísať o tom jediné slovo. Každý musí mlčať. Aj Michael musí mlčať. Inak Steph umrie.

Pod mentálnym tlakom, Michael dal výpoveď v práci a aby sa mohol naplno venovať sledovaniu Stephinho zdravotného stavu, presťahoval sa k jedinej osobe, ktorá k nej mala prístup. Lindsey Cotton vďačne prijala Michaela vo svojom dome. S objatím ho pochválila. To bolo to najlepšie rozhodnutie, aké mohol urobiť. Iba jeho láska drží Steph pri živote. Musí byť nablízku. Aby Stephany mohla cítiť, že ju skutočne miluje, požiadala Michaela o snubný prsteň. Zamilovaný muž nečakal ani na moment a kúpil drahý prsteň (2000 libier) svojej milej. Dal ho do rúk Lindsey, aby ho odovzdala Stephany. Keď ju najbližšie navštívi.

Lindsey zašla tak ďaleko, že Michaelovi posielala fotografie prsteňa na ľavom prstenníku. Svojom vlastnom.

Tvrdila mu, že kým miluje Steph takou hlbokou láskou, Biotech sa jej nemôže zbaviť, lebo tušia, že Michael by to nenechal len tak. Dal Lindsey päť tisíc libier a telefón, aby zaplatila právnika s ktorým by mohol sa porozprávať o Stephinej situácii. Tým právnikom bol hádajte kto. Lindsey sa predstavila ako advokát Callum a pod touto identitou boli s Michaelom neustále v kontakte. Aby sa Michael zavďačil Lindsey za všetku jej pomoc a láskavosť, pomáhal jej v domácnosti, zaoberal sa drobnými prácami okolo domu, dokonca bral jej deti na výlety a dovolenky. Ich spolunažívanie bolo však iba platonické. Jeho srdce patrilo Steph.

Keďže s ňou bol teraz už zasnúbený, Michael sa rozhodol predstaviť Lindsey rodine ako budúcu príbuznú. Pozval ju do Paisley, kde sa na ňu s veľkými očakávaniami pripravovali mama Margaret i sestra Nicola. Michael si nedokázal pomôcť a celú situáciu im vysvetlil. Bolo by zvláštne keby k nim prišla Lindsey a on by ju predstavil ako tetu svojej snúbenice. Namiesto toho, aby predstavil snúbenicu ako prvú. K obom mal veľmi blízky vzťah a veril, že nebude problém ak im porozpráva o Steph a vládnej konšpirácii, v ktorej sa jeho úbohá milovaná ocitla. Veril, že obe udržia toto tajomstvo a nikto sa nedozvie, že týmto porušil zmluvu o mlčaní. Myslel si, že i Lindsey to pochopí. Veď to bola Stephina budúca svokra a švagriná. Margaret aj Nicol plne podporovali Michaela a verili v Stephino uzdravenie. Nicol, vo vytržení z utrpenia, ktorým si prechádzala nevesta jej brata, o tom porozprávala svojmu priateľovi.

Ach jaj.

Lindsey bola z návštevy vo vytržení. Ale len chvíľu. Kým si nesadla na pohovku u McDonoughovcov a nezistila, že sú v jej klamstvách teraz zamotaní dvaja noví pešiaci. Boli to postavy v hre, s ktorými nerátala. Vymykalo sa jej to z rúk. Michael sa jej vymykal z rúk. Povedzme to takto, nebola z toho práve nadšená.

Dostala hysterický záchvat. Rozzúrene kričala na obe ženy, že porušili zmluvu o mlčaní a Stephany teraz umrie. Vybehla z domu a nechala otrasenú rodinu v šoku. Lindsey ich okamžite začala kontaktovať ako Právnik Callum. Tvrdila, že ak má Stephany žiť a Michael sa má vyhnuť zatknutiu za porušenie zmluvy, do väzenia musia ísť Margaret a Nicola. Na dvadsať rokov. Najmenej!

Matka s dcérou ochoreli od šialeného strachu. Nicola trpela panickými záchvatmi a hystériou, Margaret bolo od napätia fyzicky zle a nedokázala pokračovať vo svojom bežnom živote. Lindsey ich neustále bombardovala výčitkami a vyhrážkami pod vlastným menom, či iným profilom. Len aby ste boli v obraze, šiesteho mája, štyri dni pred samovraždou, Lindsey poslala stotridsať výhražných správ v priebehu štyroch hodín. Ani Michaelovi to tak ľahko neprešlo. Lindsey v mene Steph vypisovala agresívne správy o tom, ako sa postará, aby jeho sestra hnila v base. Keď nevie držať svoju špinavú hubu zavretú.

Len malá rada. Ak vaša láska takto rozpráva o vašej rodine, mali by ste porozmýšľať o ukončení vzťahu.

Keď sa už Lindsey vybúrila, opäť sa láskavo líškala Michaelovi. Ak chce aby Steph žila, musí sa zbaviť matky a sestry. Nemusí si robiť starosti. Ona to vybaví. Michael, plný strachu a obáv o Steph a rodinu, súhlasil. Siedmeho mája Lindsey navštívila Margaret v jej domove. Vypýtala si päť tisíc libier, aby mohla podplatiť právnikov, ktorí jej i Nicole pomôžu. Potom si vypýtala ďalšiu čiastku, znovu päť tisíc libier, aby im vybavila falošné cestovné pasy. Margaret by vo svojom stave pristala na čokoľvek. Lindsey, pri pohľade na vydesenú Michaelovu matku a obnosom, ktorý mala vo vrecku, odišla nadmieru spokojná. Nadobudla pocit, že mama s dcérou už budú čušať a ona je opäť v suchu.

Aký bol jej nasledujúci plán s peniazmi, to je už len ťažké odhadnúť. Nikdy na to totiž nedošlo. Desiateho mája, pod ťarchou výčitiek a strachu z väzenia či dokonca vraždy, si Margaret s Nicolou vzali život.

***

Znie to absolútne šialene. Ja viem. I ja som sa pri čítaní tohto prípadu škrabala na hlave. Ako je možné, že jedna žena plná dezilúzii a mentálnych problémov dokázala dohnať k samovražde dve inteligentné ženy, ktoré mali cez jej klamstvá vidieť ako cez čerstvo umyté okno? Ako je možné, že tieto hlúposti jednoducho nezmietli zo stola ako staré omrvinky? Odpoveď je jednoduchá i komplexná zároveň.

Autentickosť.

Pri prehľadaní Lindseynho domu polícia zhabala pätnásť telefónov, dva laptopy a dva tablety. Skrz každý stroj sa Cotton predstavovala ako iná osoba. Vytvorila detailný fiktívny svet, ktorému nebolo možné uniknúť. Michaela a jeho rodinu kontaktovala v podobe Stephinej matky, ako Právnik Callum, Stephiny súrodenci Donna, Troy a Bill, ako Ashley (zdravotná sestra) či dokonca i v mene sudcu. V sieti vyhrážok, sfalšovaných listín, neustálej paľby výčitiek a nátlaku, Margaret s Nicolou nemali najmenšiu šancu.

Lindsey Cotton bola zatknutá. Nik si však nebol istý, z čoho ju majú vlastne obviniť. Bolo jasné, že za smrť oboch žien je plne zodpovedná. Sama sa priznala k vyhrážaniu, prevzatia daru a podvodu. Z vraždy ale obvinená byť nemohla. Jej súdenie a obhajoba sa ťahali mesiace. Definitívny rozsudok sa odohral desiateho októbra.

Lindseyn obhajca vyvyšoval úprimné oľutovanie činov, ktoré napáchala. Tvrdil, že pociťuje obrovskú hanbu a ľútosť nad tým, ako sa situácia vyvinula. Zdalo sa to byť pravdou. Lindsey vôbec nevyzerala dobre. Obhajca ďalej prízvukoval, že motívom bola láska a možno i finančné polepšenie. Lindsey celý život trpela násilie od mužov v snahe nájsť a udržať si lásku. Michael bol prvý, ktorý sa k nej správal pekne a bola ochotná urobiť čokoľvek, aby ho pripútala k sebe. V žiadnom prípade sa nesnažila nikoho cielene doviesť k samovražde.

Sudca, Robert Fife, však sfúkol obhajcove taľafatky ako mŕtvu muchu z parapety. Jeho odpor voči Lindsey bol takmer hmatateľný. Označil ju za mimoriadne skazenú ženu a prejavil nadšenie, že sa toto indivíduum dostalo pred tvár spravodlivosti. Odmietol prijať, že Lindsey konala v návale emócii, keďže jej lži sa ťahali celé mesiace a boli veľmi dobre naplánované. Sudca vyjadril sklamanie nad tým, že Cotton nebola obvinená z vraždy a mohol ju súdiť len za podvod a vyhrážanie, kde je maximálna doba väznenia päť rokov. Pri pohľade na utrápenú a chátrajúcu Lindsey však usúdil, že jej za mrežami postačia tri roky. Ďalej poznamenal, že to robí len z toho dôvodu, že sa Cotton dobrovoľne priznala a tým ušetrila štátne dane za zdĺhavý proces, ktorý by inak nasledoval na dokázanie je viny.

Sudca Fife mal pravdu. Tri roky Lindsey úplne stačili. Zo svojho rozsudku si odpykávala len necelých šesť mesiacov, keď Lindsey Cotton skolabovala vo svojej cele. Stres, výčitky a obezitou podlomené zdravie ju stáli život len v mladučkom veku tridsať tri rokov.

Je nám teda známe, ako Cotton obalamutila McDonoughovcov. Ale čo Lindseyna vlastná rodina? Ako je možné, že jej dve deti, syn Jack (vtedy 11) a dcéra Lauren (vtedy 16) nemali o ničom ani tušenia?

Lauren bola pri vypočúvaní absolútne šokovaná. O Steph nikdy v živote nepočula. Ani o tej skutočnej. Ona i jej brat plne verili tomu, čo im naservírovala Cotton. A prečo by aj nie, veď to bola ich mama. Lindsey im tvrdila, že Michael je jej snúbenec a ich budúci otec. Ak nebol Michael nablízku, Lindsey nosila snubný prsteň a všade sa nadšene chválila, že sa budú čoskoro brať. Všetku jeho láskavosť nebrali teda za čudnú. Bol to predsa ich budúci otec.

A čo skutočná Steph? Stala sa horúcim terčom novinárov a do určitej miery sa tejto pozornosti i tešila. Nie však z nadobudnutej slávy. Konečne mohla uviesť veci na pravú mieru. O tom, že teta Lindsey používa jej fotografie vedela. Na facebooku. Keďže bola vydatá, o účte na zoznamke Plenty of Fish nemala ani tušenia. Bolo jej však natoľko trápne konfrontovať Lindsey, že sa celej veci radšej otočila chrbtom. Nebudem tu na nikoho hádzať vinu z nedbalosti. Keby Stephany zastavila Lindsey v používaní jej fotografii, Cotton by použila obrázky niekoho iného. Tak už to pri klamaní na zoznamkách chodí.

***

Tento prípad som Bubon Jackovi opisovala, keď nás zachytila búrka pri šplhaní na Bratislavský hrad. Krčili sme sa v jednom z kamenných výklenkov a ja som rapotala.

Aby nám ušiel čas.

Jack neprítomne hľadel na vežu UFO a plynúci Dunaj. Príbeh sa ho dotkol. Pomaly sa ku mne otočil.

„Prečo myslíš, že som sa chcel s tebou stretnúť už po týždni. Išlo nám to podozrivo dobre. Veľmi som sa bál, že sa z teba vykľuje muž.“

Hm…

Ďakujem za čítanie.

Bavte sa a dávajte si pozor!

Kristína

Zdroje:

https://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/cruel-conwoman-linsey-cotton-who-7598187

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-glasgow-west-34474467

https://www.theguardian.com/uk-news/2015/sep/18/mother-and-daughter-killed-themselves-after-being-targeted-in-elaborate-scam

Elisa Lam alebo Video ktoré šokovalo celý svet

30.09.2019

Zastavte sa a spomeňte si na všetky hotely, v ktorých ste kedy bývali. Dovolenky pri mori, v horách, pracovné pobyty? Boli izby pekné, pohodlné? Ako sa vám spalo? A čo dekorácia? Bol to hostel, kde ste zdieľali izbu s inými hosťami? Stalo sa vám niečo výnimočne dobré? A čo výnimočne zlé? Alebo dokonca paranormálne? Všetci vieme, že hotely sú svet samy o sebe. Izba, [...]

Upír zo Sacramenta alebo Prečo by ste sa vždy mali zamkýnať

23.09.2019

Dnes sa pozrieme na obzvlášť desivý prípad. Osobou, o ktorej si povieme, bol mimoriadne narušený mladý muž, ktorého neliečený mentálny stav dosiahol hladinu, z ktorej niet návratu. Do dejín sa nezapísal ako najnotorickejší masový vrah, ale rozhodne patrí medzi tie najvyššie priečky. Nie počtom obetí, ale spôsobom a dôvodmi, pre ktoré ich zniesol zo sveta. Týmto [...]

Vražda Reyny Marroquín alebo O tajomstvách v našich domovoch

16.09.2019

Mnohí z nás sú práve v období života, kedy sa obzeráme po novom príbytku. Či už je to výmena bytu za väčší dom alebo naopak, snažíme sa uľahčiť si život a hľadáme čosi menšie a milšie. Alebo ste mladý a čerstvý a hľadáte svoju vôbec prvú nehnuteľnosť. Nádeje, radosti, už teraz plánujete najbližší výlet do Ikey kúpiť si nový BjöRkNäs. Je to nádherný [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Kristína Chai

Vitajte! Ďakujem, že ste sa rozhodli venovať pár minút temnejšej stránke nášho života. Každý pondelok sa pohodlne usadíme a ja vám nalejem šálku čaju. Pustíme sa do ľahkého rozhovoru. O udalostiach, z ktorých behá mráz po chrbte, no zriedime ich dávkou mierneho humoru, ako sa mieša čierny čaj s mliekom. Aby nám z toho nebolo trpko. Ak sa poobzeráte, ľudia i okolo vás často bývajú nadšení tou najdesivejšou historkou, akú vymyslí jedine sám život. Takáto morbídna fascinácia ale nie je vždy spoločensky akceptovaná. Bohužiaľ, všetky prípady o ktorých sa tu dočítate, sa skutočne stali. Našťastie, tu sa za to, že vás to zaujíma, nemusíte hanbiť. Veselé čítanie, morbiďáci!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 18842x
Priemerná čítanosť článkov: 2692x

Autor blogu

Kategórie